Teclado ucraniano

Aprendre ucraïnès

Des d’octubre de 2014, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, en el marc de la seua oferta de dinamització lingüística, ofereix regularment (tres voltes per any: octubre-desembre, febrer-maig i juliol) un taller de llengua i cultura ucraïneses.

Són uns tallers gratuïts, oberts tant al alumnat (en actiu i l’antic) com al personal treballador de la Universitat, i responen a un curs bàsic d’ucrainística amb coneixements fonamentals (A1) del idioma.

Tallar ucraïnès SPLUV.ES

L’idioma ucraïnès (‘ukraïnska mova’) és una llengua d’arreu indoeuropeu que va nàixer d’un antic protoeslau, en desenvolupament com la llengua col·loquial a l’estat medieval del principat de Kíev o Rus de Kíev –on el cultisme era del antic eslau eclesiàstic–, posterior formació al llarg dels segles i ample dels territoris ètnics, així com per normativització moderna a partir del s. XIX.

Històricament també era coneguda com la llengua rutena, la de Rutenia (especialment, baix el domini polonès i el austrohongarès) o com la dels petits russos (baix el domini de l’Imperi rus, de la ‘Rossíyskaya imperia’). Per exemple, aquesta última forma de denomització era a l’ús de Friedrich Engels que va dir així contra el negacionisme: “Els experts més destacats consideren l’idioma dels “petits russos” [Kleinrussische] totalment diferenciable del idioma que anomenen comunament com rus” (F. Engels, en: “The Commonwealth” Nº160 de 1866).

D’acord estudis més actuals, l’ucraïnès és la llengua que més elements comuns comparteix amb l’antic koiné dels eslaus.

Encara que l’ucraïnès  resulta millor enquadrat en el grup de les llengües eslaves occidentals, el fet que el ciríl·lic siga el abecedari de la seua escriptura fa que resolta agermanat amb les llengües eslaves orientals i meridionals.

Per tot això, l’aprenentatge dels fonaments de l’ucraïnès són una clau per orientar-se entre les llengües de l’Est d’Europa.

Promoció 2014

 

Al curs 2016/17, l’Ucraïnès ha sigut indroduït als centres d’autoaprenentatge de les llengües de la Universitat de València amb llibres i materials audiovisuals.

20170221_154014

 

Els participants dels taller d’Ucraïnès al SPL també es van involucrar voluntariament en altres activitats ucraïnistes, com la realització del vídeo “Ivan Franko i Espanya” i el flash-mob pel 100º aniversari de la mort d’aquest literat eslau.