img1513954150874

‘Acció UV-Ucraïna’ publica la segona edició del llibre sobre una de les pàgines més mítiques de l’història fundacional de l’ONU

El divendres, 22 de desembre, quan es commemora el 100è aniversari del servei diplomàtic ucraïnès, des del col·lectiu Acció UV-Ucraïna vam llançar online la segona edició del llibre Destino San Francisco 1945: Ucrania, Estado miembro y fundador de la ONU.

Pot descarregar-se el pdf del llibre en aquest enllaç Academia.edu

Més enllà del que el títol suggereix, es tracta d’una interessant col·lecció de documents traduïts al castellà, i de fotografies, sobre una de les escenes més mítiques en la història de l’ONU: les altres dues cadires soviètiques entre les Nacions Unides, a més de l’URSS, corresponents a Ucraïna i Bielorússia. En aquest cas a partir de l’arxiu de la delegació ucraïnesa que va participar en la conferència fundacional de l’ONU a San Francisco, 1945, es construeix un interessant relat que ho és tant de la història de l’Organització com de la política exterior del país en qüestió.

onu22

Aquest treball, publicat fa dos anys amb suport de la Universitat de València, ara és reeditat amb el suport del Ministeri d’Afers Exteriors d’Ucraïna per commemorar així l’efemèride diplomàtica ucraïnesa abans assenyalada i, en definitiva, el centenari de la República Popular Ucraïnesa.

La segona edició compta, a més, amb el pròleg de l’Ambaixador Representant permanent d’Ucraïna davant l’ONU, Volodymyr Yelchenko, qui per la seva banda destaca que en el període 2016-2017 Ucraïna va repetir com a membre no permanent del Consell de Seguretat, coincidint amb Espanya.onu2

En gener de 2017 un representant del Col·lectiu visitava la Representació d’Ucraïna davant l’ONU, a Nova York, i va mantindre un encontre amb l’ambaixador Yelchenko.