16806793_427995910884073_1221776970844014671_n

Experts d’Ucraïna venen a la UV per parlar de la situació política al seu país

Quan es parla de la situació o la “crisi” d’Ucraïna, molts es queden en les tres o quatre coses que ja tots més o menys coneixem, una mica també per la repetitivitat dels nostres analistes o tertulians, al llarg dels tres anys que dura la situació en aquest país veí de la Unió Europea. No obstant això, aquestes tres o quatre coses evidents que s’aparella a l’etiqueta #Ucrania ja no ens valen per entendre l’estat de les coses actual ni de bon tros per a plantejar-nos la problemàtica de la resolució del conflicte.

Conseqüentment, hem de pensar en el següent: ¿què més hauríem de tenir en compte des de la Unió Europea en formar la nostra opinió, establir una postura o dissenyar / entendre polítiques respecte d’Ucraïna? Al marge, per descomptat, de l’aspecte ideològic personal.

Una gran ocasió per a tractar d’abordar la qüestió és la sèrie de dos seminaris als que des d’aquest col·lectiu convidem: “UCRAÏNA, TRES ANYS DESPRÉS DE LA REVOLUCIÓ DEL MAIDAN”.

Cartel-UV_UA

PDF del cartell

I diem que és una gran ocasió per diversos motius.

* Un, perquè ens vindran a parlar d’allò tres dels millors especialistes en anàlisi política d’Ucraïna: experts de Democratic Initiatives Foundation, un ‘think tank’ ucraïnès líder i amb historial des de 1992. En concret, podrem interactuar amb Iryna Bekeshkina, doctora en Sociologia i directora de la institució; amb Olexiy Haran, doctor en Relacions Internacionals i en Història, professor de Política comparada i director acadèmic de la institució; i amb Oleksii Sydorchuk, analista polític de la institució.

* Dos, perquè -potser per primer cop des aquí- fem l’esforç de separar el que és el component internacional de la situació a Ucraïna i el que suposa la política domèstica del país, qüestió aquesta no menys important si no és que més, per el que la solució del conflicte internacional respecta. Així, el dividim en dos seminaris, llocs i dies de la seva celebració:
– De la situació internacional es parlarà a l’Institut d’Estudis Europes de la Universitat Catòlica de València “Sant Vicent Màrtir”; i
– De la situació interna (polítiques, cultura política i sistema de partits) es parlarà al Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València.

* Tres, perquè aquests seminaris seran conduïts de la mà de dos professors valencians amb reconegut prestigi per l’acostament a aquestes àrees:
– En la UCV, Dr. Rafael Ripoll Navarro és professor de Dret de la Unió Europea i director de l’Institut d’Estudis Europeus; i
– A la UV, el Dr. Carlos Flores Juberías és professor de Dret Constitucional espanyol i comparat, així com politòleg especialitzat en Europa de l’Est.

En definitiva, són per no perdre els dos seminaris, del 6 i 7 de març, dies en què podrem descobrir, d’una banda, l’entendre dels ucraïnesos sobre les seves opcions internacionals i, d’altra banda, conèixer acadèmicament aquesta Ucraïna d’ara , tres anys després de l’euromaidan, relat aquest en el qual ja no tot és “conflicte”.

Per a més informació consulteu el cartell de l’esdeveniment o escriviu-nos a uv.ucraina@gmail.com

Ens veiem allà!