Projecció “Naixement del cinema ucraïnès: 1909-1926” i col·loqui

El dimecres, 12 de desembre, a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València s’ha celebrat l’acte “Naixement del cinema ucraïnès: 1909-1926”.

L’acte ha consistit en la projecció d’un documental homònim (1990, 60′) i posterior col·loqui amb la directora directora del mateix, Lyudmyla Serebrenikova.

nacimiento-cine-ucrania

La professora Áurea Ortiz, que va presentar l’acte, ha destacat que la temàtica del cinema ucraïnès és tan llunyana a Espanya com la del cinema espanyol ho és en el món, en el qual imperen les grans indústries (EUA, França). Però tota nació, diu la professora, té el seu reflex en el cinema; i per descomptat la ucraïnesa, on el cinema apareix des dels inicis d’aquesta tècnica més tard convertida en art. Una altra cosa que als nostres dies ha arribat tot just un 5% d’allò que es filmava fa cent anys.

A la Facultat, entre els continguts de l’assignatura “Història del cinema fins a 1930”, s’estudia la figura de l’ucraïnès Oleksandr Dovzhenko. El documental projectat en l’acte revisa i explica el cinema que es va fer en estudis ucraïnesos abans de 1926, és a dir, abans de Dovzhenko.

La inserció en el documental de cròniques i fragments originals d’aquest cinema mut completa el entendre sobre la història del naixement del cinema europeu.

L’acte s’ha celebrat en el marc del Cicle de cinema ucraïnès, inaugurat el 13 de desembre, a la Filmoteca de València.